Spring til indhold
Menu

29.12.1899

Afsender

Bertha Wegmann

Modtager

Toni Möller

Dokumentindhold

Wegmann drøfter en sag, der antagelig vedrører Möllers fremtidige bopæl. Wegmann anbefaler tilsyneladende, at hun opgiver planerne, både fordi det er for dyrt, og fordi Möllers far ikke vil tillade det. Samtidig kan Wegmann ikke holde hr. Möller ud og vil forlade Wölfelsgrund, inden han ankommer.

Transskription

29 December 99. 

Min egen Dengse!

Et godt nyt Aar, gid det maa gaa godt for Dig, og gid din Fader vil hjælpe Dig lidt, og ikke staa Dig altfor meget iveien, for saa gaaer det dog ikke. En Ting som ikke har Forældrenes Velsignelse gaaer sjælden godt. Men hvordan det saa end bliver saa ønsker jeg Dig Lykke med paa Veien. Fader har idag sendt mig Søster Margrethes Brev, som jeg synes meget godt om, men naar hun ikke kan vil overbevises, saa maa Du dog lade det Hele falde, for saa mange Penge vilde jeg i ethvert Tilfælde aldrig give Dig for en usikker Sag. Jeg synes jo ogsaa at det var bedst at enten bygge selv, eller kjøbe det dyre Huus, men Bægge Ting er jo umulige, saa der maa findes en anden Udvei, eller Du maa bare indskrænke Dig paa dette Kaffe Kjøkken[?], som Fader heller aldrig vil tillade. Fader skrev at han kom den 2-3 Januar, men saa haaber jeg at være færdig med Billedet, og saa reiser jeg straks, for saa vil Fader saadan pine mig at jeg ikke holder det ud, han piner mig nu allerede stadig med Breve, hvori han kalder mig for svag og feig. Hvis Du ikke kommer før, saa siger jeg Dig Farvel nu, for Du kan saa ikke faa noget Brev mere i rette Tid, og saa skriver jeg Dig fra Berlin til. Det med Julegaverne for de Fattige har opklaret sig. Gud skee Lov, sig saa ikke noget til Fru Klar[?] eller Gertrud, men Bæster er det dog, som alle Slesiere. Det skal gjøre godt at komme i reen Luft igjen hos Jeanna, for her har jeg en Fornemmelse som om jeg vadede i Snavs. Fru Habel[?] lader ogsaa hver Dag spørge om dette Malen ikke snart er færdig, nu har de faaet en Deel til Jul, saa blive de straks høibenede.. Stakkels Dengse som havde saadanne Smærter og ingen Morsse, men saadan er det naar Du gaaer fra Din Morsse. Farvel nu 

[teksten fortsætter i margen, drejet 90 grader]

min egen lille Dengse. Jeg er bange for at dette Brev ikke naaer Dig til Nytaar for alle Breve ere saa længe underveis. Hils Søster Margrethe.

Fakta

Brev
Dansk
Dateringen fremgår af brevet.
Wölfelsgrund
Breslau
Bertha Wegmanns arkiv, Den Hirschsprungske Samling
29.12.1899, 1 29.12.1899, 2