Spring til indhold
Menu

Breve fra Bertha Wegmann

Den danske maler Bertha Wegmann (1847-1926) havde bragende succes. Hun kunne male det hele – landskaber, blomster, portrætter, byscener. Hun færdedes hjemmevant i storbyer som Paris og München,  og hun var en stjerne på udstillinger, både herhjemme og internationalt.

Som portrætmaler var hun særdeles efterspurgt, og hun portrætterede store dele at Danmarks politiske, finansielle og kulturelle elite. Den respekt og anseelse, som Bertha Wegmann nød i sin samtid, skinner tydeligt igennem i det store antal breve, som man kan læse i Den Hirschsprungske Samlings arkiv. Dertil kommer en række breve fra Håndskriftssamlingen, Det Kongelige Bibliotek, der er tilgængeliggjort her på siden. I brevene kan man følge med i den kosmopolitiske kunstners personlige korrespondancer, som afslører hendes vidt forgrenede netværk iblandt borgerskabets velstående erhvervsdrivende og kunstsamlere såvel som den yngre generation af kunstnere.

Wegmann var medlem af bestyrelsen for Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder 1887-1907. Hun tog også selv elever ind, og i brevene kan man blandt andet læse beretninger fra disse undervisningsseancer ligesom man får indblik i vilkårene for tidens kvindelige kunstnere, der måtte søge uddannelse andre steder end deres mandlige kolleger – enten ved selv at facilitere undervisningen, eller ved at rejse til udlandet.

Arkivets breve fra Bertha Wegmann
Bertha Wegmann, Atelier Zeke