Spring til indhold
Menu

10.5.1889

Afsender

Henrik Cavling, Politiken

Modtager

Omnes

Dokumentindhold

Politiken rapporterer på forsiden fra Verdensudstillingen i Paris 1889, om de skandinaviske kunstneres deltagelse, og om P.S. Krøyers og Marie Triepckes forlovelse.

Transskription


Udstillings-Breve
til
Politiken.


Paris, 7. Maj.

Verdensudstillingen, der blev aabnet igaar, var besøgt af ca. 600,000 Mennesker. Da Entreen om Eftermiddagen kostede 3 og om Aftenen 6 Francs, bliver Indtægten ca. 1,800,000 Francs. Om man vil afrunde denne Sum ganske betydelig, har Verdensudstillingen saaledes paa sin første Dag i dansk Mønt indbragt over én Million.
Pariserbladene for idag anslaar den Mængde, der under Aabningshøjtideligheden var forsamlet langs Seinen og i de om Udstillingsterrænet nærmest beliggende Kvarterer, til over 1,200,000 Mennesker. Selvfølgelig er det her umuligt at angive det virkelige Tal, men det er sikkert den største Menneskemasse, der endnu paa et Sted har været samlet i Paris.

[…]

Mellem de mangfoldige Fremmede var naturligvis Englænderne i afgjort Majoritet, men det summede ogsaa hele Dagen om Ørene med Dansk, Norsk og Svensk. Det er nemlig hele Skandinaviens Kunstnerverden, der i dette Øjeblik synes at have sat hinanden Stævne i Paris. Hvert nyt Tog bringer sit Bidrag til den ellers ikke meget store Kreds.
Under disse Omstændigheder vil man kunne forstaa, at de 3 Landes Kunstnere, der i Paris mere end hjemme føler sig som en Nation, agter at gribe Lejligheden til at forny gamle Bekendtskaber og knytte ny Baand. Paa Lørdag drager saaledes alle Malerne til Meudon. P.S. Krøyer fører an.
Og naar der paa denne Dag vil blive tømt flere Bægere end sædvanlig paa vor berømte Landsmands Velgaaende, saa er det – lad os, medens vi er i Feststemningen, slutte med denne store Nyhed fra Kunstnerkolonien – fordi P. S. Krøyer igaar er bleven forlovet med den smukkeste og mest afholdte af samtlige skandinaviske Kunstnerinder, Frøken Marie Triepcke, engang Mesterens Elev, nu hans Brud.
Frøken Triepcke, der første Gang udstillede i Kjøbenhavn 1888, er 22 Aar. I Vinter har den unge Dame, der er en intelligent og mere end almindelig talentfuld Kunstnerinde, studeret i Paris hos Puois de Chavannes og Roll. Det nyforlovede Kunstnerpar vil paa Lørdag modtage de varmeste og oprigtigste Lykønskninger af Kunstnerkolonien i Paris.

Fakta

Brev
Dansk
Dateringen fremgår af avisartiklen.
Paris