Spring til indhold
Menu

Efter 19.9.1884

Afsender

Bertha Wegmann

Modtager

Dorothea Melchior

Dokumentindhold

Wegmann kondolerer dybt med Moritz Melchiors død. Hun fortæller, at hun rejser til Tyrol i fire uger. Hun har indvilget i at fremstille en replik af sit portræt af Moritz Melchior.

Transskription

Kjære kjære Fru Melchior!
 
Hvilken haard Skæbne De igjen har haft, og hvor jeg føler med Dem, for jeg kan saa godt tænke mig hvad De maa lide! Jeg har jo altid haft Grund til at holde af, og at være taknemlig mod Herr Melchior, men først i den sidste Tid havde jeg Leilighed rigtig at lære hans gode elskværdige varme Gemyt at kjende, og jeg kan ikke sige Dem hvor bedrøvet jeg er, det er som Verdenen var bleven en heel Deel koldere og tommere siden hans Bortgang!
Jeg kunde længe ikke tro at det virkelig var muligt, og kan neppe tro det endnu! Jeg har den Fornemmelse at jeg har tabt en virkelig Ven i ham, hvis Lige jeg maaske aldrig finder – og hvor Mange, Mange som han har viist Godhed og Venskab
[2]
vil ikke føle detsamme! De er ikke alene i Deres Sorg kjære Fru Melchior, om ogsaa Ingen kan føle Tabet saa dybt og stærkt som De. 
Tro ikke kjære Fru Melchior at det er Ligegyldighed der afholder mig fra at komme til Dem i disse sørgelige Dage, men jeg synes at det vilde være ubeskedent nu, da saa Mange komme til Dem, og De naturligvis maa være saa træt og angreben, jeg synes altid det er Synd mod de Efterladte i Deres dybe Sorg at maatte see saa mange Mennesker, og jeg vil derfor ikke forøge deres Antal, men kun med dette vise Dem hvor inderlig jeg deeltager i Deres Sorg.
Jeg reiser i Aften bort paa fire Uger til Tyrol, for at opfriske mig efter dette anstrengende Arbeide jeg har haft i Sommer, og naar jeg kommer tilbage, skal mit første
[3]
Besøg være hen til Dem, gid jeg da maa træffe Dem i forholdsvist godt Helbred, Tanken om saa mange Kjære hvem Deres Tilværelse gjør lykkelig maa opretholde Dem og mildne Deres Smerte, det haaber jeg af mit hele Hjærte.
Kammerherr Bille anmodede[?] mig idag om at give mit Samtykke til at Herr Melchiors Portrait blev reproduseret[?], og da det jo kun afhænger af Dem kjære Fru Melchior, og jeg forstod at De ikke havde noget derimod saa tør jeg nok give ham Tilladelsen.
Min hjærteligste Hilsen til Deres Familie, hvor Johanne maa være bedrøvet! – Lev vel og vær hilset og omfavnet af
Deres hengivne
Bertha Wegmann

Fakta

Brev
Dansk
Dateringen fremgår ikke af brevet, men det må - efter indholdet at dømme - stamme fra umiddelbart efter 19.9.1884, da Wegmann kondolerer Dorothea Melchior med hendes mands død, der fandt sted på denne dato.
København
København
Johanne Melchior, Moritz Melchior
Håndskriftsamlingen, Det Kongelige Bibliotek, Acc. 1988/44
1884, efter 19.9., BW til Dorothea Melchior Page 1 1884, efter 19.9., BW til Dorothea Melchior Page 2 1884, efter 19.9., BW til Dorothea Melchior Page 3