Spring til indhold
Menu

Antagelig før 1885

Afsender

Robert Hirschsprung

Modtager

Robert Hirschsprung

Dokumentindhold

Robert Hirschsprung forholder sig til Heinrich Hirschsprungs ideer om kvindelighed.

Transskription

Jeg vil nødig lade Beskyldningen for at have sagt en fræk Uartighed til min Fa’er, hvem jeg skylder alt, sidde paa mig, men da jeg ved mig selv føler mig overbevist om ikke at have gjort det, vil jeg kortelig rekapitulere hvad jeg har sagt, og jeg haaber det vil tjene for Bevis for mig.
Da jeg aldrig har hørt Fa’er kalde noget for ukvindeligt, som almindeligt blev regnet til en Kvindes Dyder, da jeg har hørt Fa’er benævne Ting, som for c. 10 Aar siden ansaas for ukvindelige (som at Damer ryge Tobak) som ikke værende det, da jeg har hørt Fa’er kalde et aparte Forhold som f. Ex at Damer paa kammeratlig Vis drak Øl med Herrer, for ukvinde-[lig]
[2]
og Fa’er kalder de Mennesker der mene at de almene Begreber om sand Kvindehed trænger stærkt til Revision, at Forestillingen derom har forandret sig meget, som forsvare et aparte Forhold (den kammeratlige Øldrikning) og haabe at det bliver almindeligt og mene at det da ikke vil regnes for ukvindeligt og anstødeligt, som kortelig mene at Begrebet Kvindelighed er ubestemt, forskelligt til forskellige Tider og retter sig efter den offentlige Mening, dem kalder Fa’er for, ufine, udannede, arrogante.
 –––––––––
(Da jeg personlig mener at min Mening i meget er Tidens og den offentlige Menings undergiven f.Ex. i dette Spørgsmaal kan jeg naturligvis umulig fatte at det er en Fornærmelse at mene at Fa’er ogsaa er den offentlige Mening undergiven, – dette vilde jo være at fornærme mig selv.)

Fakta

Brev
Dansk
Dagbogsoptegnelsen er udateret. På grundlag af den lidt vaklende sprogbeherskelse og den sirlige håndskrift må det antages, at notatet stammer fra Hirschsprungs tidlige ungdom før 1885.
København
København
Heinrich Hirschsprung
Den Hirschsprungske Samling
Ca. 1885, RH om HHs kvindebegreber Ca. 1885, RH om HHs kvindebegreber2