Spring til indhold
Menu

Hammershøis dunkle mesterværk


Vilhelm Hammershøi, Job, (1887). Olie på lærred, 168 x 126,5 cm. Den Hirschsprungske Samling. Foto: SMK foto.
Vilhelm Hammershøi, Job, (1887). Olie på lærred, 168 x 126,5 cm. Den Hirschsprungske Samling. Foto: SMK foto.

"Hammershøj — Tvistens Æble”
– skrev Hammershøis kunstnerkollega Rasmus Christiansen i et brev til sin ven Emil Hannover, Den Hirschsprungske Samlings senere direktør. Hammershøis mørke og mærkelige maleri Job vakte nemlig både beundring og bestyrtelse blandt publikum, da det blev udstillet første gang på Charlottenborgs Forårsudstilling i marts 1888.

Nu er Job omdrejningspunktet for en Hjørneudstilling på Den Hirschsprungske Samling. Her er også forstudier, omtaler og anmeldelser med til at løfte sløret for det excentriske værk. Dog er billedet og dets motiv i dag næsten lige så gådefuldt som for 130 år siden – meget af historien ligger endnu hen i mørke.

Én ting er dog sikkert: Job tiltrak sig i 1888 megen opmærksomhed. Det fortæller de reaktioner, der fulgte i kølvandet på udstillingen af maleriet. Og det viser den undren og ærgrelse,  kunstnerkollegaen Christiansen udtrykker i sit brev til Hannover. Loyalt skriver Christiansen, at han vil forsvare billedet udadtil, men i fortrolighed fortæller han, at han ikke alene ser det som to års spildt arbejde; det viser også en bekymrende vej, Hammershøi er slået ind på:

[…] endelig Hammershøj — Tvistens Æble. […] Overfor Hoben forsvarer jeg Billedet saa godt jeg formaar, men det er sygeligt, saa sygt saa sygt — og maniereret[sic] synes jeg. […] bliver han saadan ved, aner jeg ikke hvor det ender. Bare han nu var bleven saa led ved al den Sygeluft, saa han for Alvor slog Vinduerne op paa vid Gab for ikke at kvæles. Bare et Menneske med Avtoritet vilde tage ham under Behandling.”

På Hjørneudstillingen kan du læse flere reaktioner på maleriet i anmeldelser, avisartikler og scrapbøger. Se også filmen, der fortæller om maleriet og arbejdet med at klargøre og konservere det til udstillingen.

Besøg udstillingen Hammerhøis dunkle mesterværk på Den Hirschsprungske Samling

Læs hele Christiansen brev her i museets digitale arkiv